poniedziałek, 23 maja 2016

DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM

Oczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne. 
Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady. 
Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku.
U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową.
Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami.



Składniki: (na 12 średnich rogali)
  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali

Nadzienie:

  • 100g mielonych orzechów włoskich
  • 100g mielonych orzechów laskowych
  • 50g mielonych migdałów
  • 250g cukru
  • 2 białka
Mieszamy w misce: orzechy, migdały i cukier. Białka ubijamy na sztywno, mieszamy z bakaliami i cukrem.



Wykonanie:  



Z drożdży, mleka, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy orzechowej i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie wierzch posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temp 180st ok 17-20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Po wystudzeniu polukrować i posypać np. płatkami migdałów.




1 komentarz: