Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę radosnego Alleluja!
"Nie ma bardziej szczerej miłości, niż miłość do jedzenia" George Bernard Shaw
czwartek, 24 marca 2016
poniedziałek, 21 marca 2016
CHLEB Z KASZĄ JAGLANĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
Prosty chleb na drożdżach z dodatkiem kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Jest lekko wilgotny, długo świeży i bardzo smaczny. Przepis jest bardzo prosty, stworzony dla osób początkujących w wypieku chleba 😃
Jesli nie mamy suszonych pomidorów w płatkach, możemy dodać np. prażoną cebulkę, dowolne nasiona lub zupełnie pominąć dodatki.
I tak będzie pyszny!
Jesli nie mamy suszonych pomidorów w płatkach, możemy dodać np. prażoną cebulkę, dowolne nasiona lub zupełnie pominąć dodatki.
I tak będzie pyszny!
Składniki:
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 500 g mąki pszennej
- 20g świezych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 300 ml ciepłej wody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżeczki płatków z suszonych pomidorów lub prażonej cebulki
W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. Mąkę przesiać, dodać sól, ugotowaną kaszę, roztopione masło oraz drożdże rozpuszczone w wodzie (nie muszą być wyrośnięte). Całość dokładnie wyrobić, najwygodniej jest ręką lub drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat kuchenny, dodać płatki suszonych pomidorów, ponownie zagnieść. Uformować okrągły bochenek lub włozyć do foremki keksowej. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie posypać górę ulubionymi dodatkami (makiem, sezamem, czarnuszką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st na ok. 40 minut.
Po upieczeniu studzić na na kratce.
poniedziałek, 14 marca 2016
BABKA ZAPARZANA MOCNO CYTRYNOWA
Prosta, szybka, mocno cytrynowa i bardzo smaczna :)
Puszysta, chociaż dość ścisła. Zawsze się udaje, a do jej przygotowania nie poytrzebujemy ani zbyt dużo czasu, ani wielu wyszukanych skłądników.
Idealna na Wielkanoc, ale pysznie smakuje cały rok.
Jako amatorka wszelakich babek - polecam gorąco!
- 2 szkl. mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 220 g masła
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka otarta z 2 sparzonych cytryn
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masło rozpuścić, doprowadzić do wrzenia (uważać, żeby się nie przypaliło). Białka ubić na sztywną pianę, dodać do nich gorące masło. Odstawić na 2-3 minuty. Następnie ubić mikserem do połączenia się obu składników. Dodać cukier puder, żółtka, sok wyciśnięty z 1 cytryny, skórkę otartą ze sparzonych wcześniej cytryn, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ubijać chwilę do połączenia się wszystkich składników. Przygotowane ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i posypanej odrobiną mąki ( u mnie forma z kominkiem). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165st i piec ok. 35-40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.
piątek, 11 marca 2016
SCHAB A'LA STROGONOW
Kolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu.
Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe.
Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek.
Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne.
Bardzo smaczne 😀
Składniki:
- 600g schabu
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 2 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz ziołowy
- słodka papryka
- ziele angielskie
- olej
- puszka pomidorów w sosie własnym
Wykonanie:
środa, 2 marca 2016
CHLEB ORKISZOWY NA ZACZYNIE DROŻDŻOWYM
Pyszny i wilgotny.
Sprężysty miąższ i chrupiąca skórka.
Zrównoważony i delikatny smak.
Zasmakował mi od pierwszej kromki 👍
Przepis z książki "Pieczenie chleba".
Przepis z książki "Pieczenie chleba".
Składniki na zaczyn:
- 130 g mąki orkiszowej typ 650
- 100 ml ciepłej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka drożdży instant (suszonych)
- 500 g mąki orkiszowej typ 650
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 płaskie łyżeczki drożdży instant (suszonych)
- ok. 300 ml ciepłej wody
- wyrośnięty zaczyn
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiamy elastyczne ciasto (ręcznie lub przy użyciu haka miksera). Kiedy ciasto jest dokłądnie wyrobione przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok 1.5h w ciepłe miejsce. W chłodne dni używam do tego celu minimalnie rozgrzanego piekarnika. Po upływie tego czasu ciasto wykładamy na blat kuchenny, ponownie wyrabiamy (gdyby się kleiło można lekko podsypać mąką). Wyrobione, wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia na ok. 1h.
Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st na 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190st i pieczemy kolejne 15 minut.
Po wyjęciu studzimy na kratce.