piątek, 18 grudnia 2015

DOMOWY LEMON CURD CZYLI ANGIELSKI KREM CYTRYNOWY

Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek  do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek. 
W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu. 
Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki.
Planuję przełożyć nim ciasteczka 😍


Składniki:

  • 2 duże cytryny
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • 80 g masła


Wykonanie: 


Cytryny wyszorować i sparzyć, zetrzeć skórkę (uważając, aby była to tylko żółta część) i  wycisnąć sok. Do garnuszka wbić jajka, dodać  żółtko, cukier, sok i skórkę z cytryny. Przy użyciu trzepaczki  wszystko razem wymieszać, dodać masło. Ustawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszając gotować przez około 2-3 minuty. Ogień musi być malutki, aby masa nie przypaliła się, ale miała możliwość zgęstnieć. Gdy już to nastąpi przecieramy krem przez sito i gładką już masę wlewamy do słoika. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).