poniedziałek, 14 grudnia 2015

MOCNO MAŚLANE CIASTECZKA Z DOMOWYM DŻEMEM

Pyszne, kruche i mocno maślane. 
Takie prawdziwe domowe maślane ciasteczka. 
Bez dodatku proszku do pieczenia czy sody ... 
Zrobienie ich zajmie Wam na prawdę niewiele czasu. 
Polecam gorąco przepis! 



  • Składniki:

  • 200 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli


Wykonanie:


Mąkę przesiewamy, łączymy z cukrem pudrem, żółtkami, solą. Dodajemy posiekane na kawałki masło i zagniatamy do momentu połączenia się składników. Formujemy kulę i wkładamy ją do lodówki na 1h. Po tym czasie wyjmujemy, rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm i wycinamy dowolne kształty. Ja dla urozmaicenia sklejałam po 2 ciastka (w jednym wcześniej wycięłam małą dziurkę), i na wierzchnie - to z otworem nakładałam odrobinę dżemu truskawkowego. 




Piec w temp. 175st do uzyskania złotego koloru.