niedziela, 6 grudnia 2015

RYBA PO GRECKU

Rybę po grecku zna chyba każdy 😍 
I na pewno większość lubi. To takie żelazne danie, które zawsze sprawdza się na wszelkich uroczystościach domowych, a także, i podczas świąt. 
Można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. 
Jeśli naszą rybę ugotujemy na parze lub w piekarniku w folii dodatkowo stanie się ona daniem niskokalorycznym, a zaręczam, że nie straci na smaku.



Składniki:
  • 800 g filetów z ryb mrożonych (dowolnych)
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • słodka papryka
  • 2 łyżki oleju
  • mąka - to obtoczenia ryby

Wykonanie: 

Rybę rozmrażamy. Dokładnie wycieramy ręczniczkiem papierowym. Solimy, pieprzymy i gotujemy na parze lub jeśli wolimy smażymy  na oleju wcześniej obtaczając ją w mące. Cebulę kroimy w kostkę. Por w półtalarki - podsmażamy na oleju. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Warzywa przekładamy do podsmażonej cebuli, dodajemy przyprawy, podlewamy wodą i  dusimy ok 15-20 minut pod przykryciem do miękkości. Na koniec  dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku (solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru). Rybę przekładamy warstwowo ugotowanymi ciepłymi warzywami.