środa, 4 listopada 2015

SZARLOTKA Z MIGDAŁOWĄ POSYPKĄ

Przepis pochodzi z tego bloga. Szarlotka od razu wpadła mi w oko. 
Moja wersja została wzbogacona o śliwki, które nadały szarlotce fajnego posmaku. Migdałowo-maślana polewa dodatkowo wzbogaca smak ciasta, chociaż trochę kruszy się podczas krojenia. 
Nie miało to jednak żadnego znaczenia, 
na pewno będę często wracała do tego smakowitego przepisu :)) 


Składniki na ciasto: 

  • 450g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany 
  • 1 op. cukru wanilinowego
Masa jabłkowa:

  • 5  winnych jabłek
  • kilka śliwek
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki kaszki manny błyskawicznej

Masa migdałowa:

  • 200g płatków migdałowych
  • 200g cukru
  • 200g prawdziwego masła


Wykonanie: 

Mąkę przesiewamy. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę  soli oraz  jajka, cukier, cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy posiekane, schłodzone masło. Na koniec dodajemy śmietanę i  wyrabiamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyjęciu ciasto wałkujemy  i wykładamy na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem wanilinowym i kaszką manną. Wykładamy na ciasto. Pomiędzy jabłka układamy wydrążone śliwki pokrojone na ćwiartki.
Masa migdałowa - cukier i masło roztapiamy w rondelku, dodajemy płatki migdałowe
i doprowadzamy do wrzenia. Lekko studzimy i wykładamy na jabłka.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.