niedziela, 1 listopada 2015

SOCZYSTE KOTLETY Z UDEK KURCZAKA

Soczyste, delikatne i mega smaczne. 
Kto raz spróbuje porzuci już na zawsze klasyczne kotlety schabowe, bo te z udźca kurczaka są o niebo smaczniejsze. 
Ja kupuję udka już wytrybowane, ale jeśli nie macie takich w sklepie, gdzie robicie zakupy spróbujcie wytrybować sami. 
W internecie jest mnóstwo instruktażowych filmików jak to zrobić, i wierzcie mi nie jest to trudne. 



Składniki:
  • udka z kurczaka (bez kości i skóry) - ilość zależy od tego, ile porcji, chcemy uzyskać
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • masło klarowane/smalec
  • 2-3 jajka
  • bułka tarta

Wykonanie: 


Udka rozbijamy delikatnie tłuczkiem (przez folię najlepiej). Posypujemy ulubionymi przyprawami. Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut. Po tym czasie obtaczamy w rozkłóconym jajku, bułce tartej i smażymy najlepiej na klarowanym maśle (lub smalcu), a z obu stron na złoty kolor.