środa, 28 października 2015

KRUCHA TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM I WINOGRONEM



Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 110 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody


Mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło (najlepiej starte na tarce), jajko i wodę. Zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować je na blacie lekko posypanym mąką na grubość około 5 mm. Rozwałkowane ciasto przenieść do foremki posmarowanej masłem, i delikatnie wylepić nim także boki formy. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu nakłuć widelcem spód i boki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20 minut. Po upieczeniu wystudzić.

Składniki na krem:

  • 0.5 szkl. cukru pudru
  • 0.5 szkl. mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 0.5 l mleka
  • 125 g masła

Dodatkowo: 
  • dowolne owoce
  • 1 galaretka rozpuszczona w 1 szklance wody

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem pudrem i mąką. Powoli wlewać 3/4 szklanki schłodzonego mleka. Pozostałą część mleka zagotować z masłem. Utarte żółtka powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka, cały czas  mieszając, aż masa zgęstnieje. Odstawić do lekkiego przestudzenia, po czym wyłożyć na kruchy spód. Na budyniowym kremie układamy dowolne owoce (u mnie winogrono) i zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.