poniedziałek, 19 października 2015

ZUPA Z CUKINIĄ NA KURCZAKU

Zupa z cukinią bardzo mile mnie zaskoczyła. 
Kiedy zaczynałam ją gotować obawiałam się, że wyjdzie mało wyrazista, bo przecież sama cukinia jest bardzo delikatna w smaku. Jakież było moje rozczarowanie, kiedy okazało się, że zupa jest pyszna! 
Aż słodka od dodanych warzyw, lekko pikantna od pieprzu, podkręcona śmietaną i świeżo posiekanym koperkiem ...
Polecam wszystkim, którzy jeszcze jej nie gotowali👌😋



Składniki:
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 1 pietruszka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 ziemniaki
  • posiekany koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana 18%


Wykonanie: 


Udka myjemy. Zalewamy wodą. Dodajemy warzywa: pokrojoną w kostkę pietruszkę i korzeń selera,  seler naciowy, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę i posiekany ząbek czosnku. Wrzucamy także liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy na małym ogniu ok. 20-25 minut. Kiedy mięso jest już miękkie wyjmujemy je dorzucamy pokrojoną w półtalarki cukinię (jedną obrałam, jedną pokroiłam razem ze skórką) oraz pokrojone ziemniaki. Mięso z udek obieramy i wrzucamy z powrotem do garnka. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, i jeśli lubimy zabielone zupy - dodajemy śmietanę 18%. Posypujemy koperkiem.