niedziela, 18 października 2015

JOGURTOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Chyba wszyscy pieczemy i lubimy jeść tego typu ciasta 😎 Wilgotne, z dodatkiem ulubionych owoców i chrupiącej kruszonki jest na pewno mniej wymagające niż tradycyjne ciasto drożdżowe, 
a smakuje równie pysznie. 
Piekę je generalnie ze wszystkimi dostępnymi owocami, a jeśli akurat sezonowe owoce nie są dla mnie dostępne ... "posiłkuję się" owocami z puszki. 
Ostatnio upiekłam z brzoskwiniami i wyszło ... pyszne . 



Składniki: (na blachę o wymiarach 31cmx21cm)
  • 2.5 szkl. mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 0.5 szkl. cukru
  • 0.5 szkl. oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego, kefiru lub maślanki 
  • dowolne owoce 
Kruszonka: 
  • 100 g mąki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta cynamonu dla smaku
Wszystkie składniki posiekać, wyrobić do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".

Wykonanie: 


Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenia, jajka, cukier, olej i jogurt (zawsze staram się, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową). Wszystko wymieszać dokładnie łyżką lub krótko wyrobić mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na blaszkę. Na ciasto wyłożyć odsączone owoce. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok. 50 minut.