czwartek, 15 października 2015

MUFFINKI NADZIANE BORÓWKAMI

Muffinki znamy i lubimy chyba wszyscy. 
Wariacji na ich temat są tysiące! I chyba właściwie wszystko do nich pasuje: i czekolada, i owoce, i budyń... Wszystko zależy od naszej wyobraźni :) 
Zawsze piekąc muffinki kierowałam się prostą zasadą: produkty suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się o wypróbowanie troszkę innego przepisu Margarytki na muffinki z jagodami, zastępując jagody borówkami. Muffinki wyszły pyszne (mimo, że trochę przesadziłam z ilością dodanych borówek) i już myślę z czym tu upiec kolejne :)))



Składniki: (na 18szt)

  • 350 g mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • ½ szklanki oleju
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
dodatkowo:
  • 300g borówek
  • cukier brązowy po posypania


Wykonanie: 


Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte borówki. Wymieszać łyżką. Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 15-20 minut. (Moje piekły się ok 17 minut)