sobota, 10 października 2015

SEROWO-KRUCHE PIEROŻKI Z JAGODAMI

Tym razem jagodowe nadzienie zamknęłam w kruchych, serowych pierożkach. 
Są one pyszne zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia. 
Nadzienie możemy modyfikować wg uznania, bo równie smaczne są z marmoladą lub nadzieniem z jabłek :))



Składniki:
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 100g roztopionego masła 
  • 100g białego sera
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. cukru
Na nadzienie jagodowe:
  • jagody + cukier + 1 łyżka mąki ziemniaczanej - mieszamy

Lukier:
  • cukier puder
  • łyżka soku z jagód
Wykonanie:


Jajko i żółtko ubijamy z cukrem. Następnie dodajemy pokruszony ser, rozpuszczone masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Blat stołu posypujemy odrobiną mąki. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę nadzienia jagodowego. Sklejamy dokładnie (na pół, jak pierogi). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 175st, wkładamy pierożki i pieczemy do uzyskania złotego koloru (ok. 15-18 minut). Po wystudzeniu lukrujemy.