wtorek, 6 października 2015

GULASZ ZE SCHABU Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

Szybkie, proste i smaczne. 
Klasyczne kawałki schabu z dodatkiem kurek w śmietanowym sosie. 
Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut. 
Jeśli nie mamy kurek, możemy je oczywiście zastąpić pieczarkami, suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć. 
Danie wyjdzie równie smaczne. 



Składniki:
  • 600 g schabu
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • oliwa (olej)
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • koperek lub natka

Wykonanie: 


Schab kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie w paseczki. Solimy, pieprzymy posypujemy tymiankiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie czyścimy kurki, siekamy cebulę. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy z wszystkich stron paseczki schabu, dodajemy cebulę, mieszamy, dorzucamy łyżkę masła (najlepiej sklarowanego) i kurki. Całość dusimy ok 25 minut. Na koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Posypujemy koperkiem lub posiekaną natką pietruszki.