środa, 23 września 2015

CIASTO CZEKOLADOWE Z BRZOSKWINIAMI

Lubię zestawienie ciasta czekoladowego z owocami. 
Nie tak dawno piekłam mocno czekoladowe ciasto z czereśniami, a teraz mój wybór padł na ciasto czekoladowe z brzoskwiniami z tego bloga. Po zrobieniu nalewki zostało mi jeszcze sporo brzoskwiń, które super zdały egzamin w tym pysznym czekoladowym cieście. 
Ciasto jest lekko wilgotne i długo świeże, co jest niewątpliwie jego zaletą.



Składniki: (u mnie foremka 20cmx20cm o wysokich brzegach)
  • 24 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao 
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 łyżki mleka
  • kilka pokrojonych w kostkę brzoskwiń


Wykonanie: 


Margarynę ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ucieramy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mleko. Całość miksujemy do połączenia się składników. Na koniec wrzucamy do ciasta pokrojone na małe kawałki brzoskwinie. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok. 50 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam 60 minut, ponieważ moja foremka jest mała, więc ciasto było wysokie.
 Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.