wtorek, 1 września 2015

FILETY Z KURCZAKA W SOSIE Z PIECZARKAMI

Filet z kurczaka to bardzo wdzięczne mięso do kuchennej obróbki. 
Można z niego wyczarować tysiące przepysznych dań ❤
Dziś będzie klasycznie. 
Bo filet w sosie pieczarkowym to swoista klasyka ... ,
ale jakże pyszna klasyka prawda? 
Filety przyrządzone w ten sposób są soczyste, 
a śmietanowo-pieczarkowy sos dodatkowo podkreśla ich smak. 




Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • 1 cebula
  • 200 g małych pieczarek
  • 1/3 szkl. śmietany 18%
  • koperek
  • olej

Wykonanie: 


Pierś kroimy wzdłuż na cieńsze plastry. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na oleju z obu stron. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną drobno cebulkę. Pieczarki myjemy (czyścimy). Jeśli są większe kroimy na pół, jeśli uda nam się kupić małe, zachowujemy w całości. Przekładamy na patelnię. Podsmażamy chwilę mieszając. Do podsmażonych z cebulą pieczarek przekładamy filety. Podlewamy odrobiną wody (bądź bulionu) i dusimy ok. 20 minut na małym ogniu. Na koniec wlewamy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem albo ziemniakami.