poniedziałek, 31 sierpnia 2015

PYSZNIE WILGOTNA BABKA POMARAŃCZOWA

Przepis na babkę znalazłam tutaj, pod nazwą "Bezproblemowa babka pomarańczowa". Już sama nazwa przyciąga (kto z nas nie lubi wypieków, które nie stwarzają problemów?), a do tego autorka bloga zamieściła tak apetyczne zdjęcia, że nie mogłam się oprzeć.
Babkę robi się dosłownie 10 minut.
 Efekt? Jest przepyszna! 
Wilgotna, aromatyczna, lekko pomarańczowa, wzbogacona o sporą ilość skórki pomarańczowej, zawładnęła moim podniebieniem całkowicie 😎 Podobnie jak autorka przepisu po wystygnięciu nie lukrowałam już jej, gdyż jest dosyć słodka (mimo, że zmniejszyłam ilość cukru w stosunku do oryginalnego przepisu).
Dodam jeszcze, że babka jest długo świeża ... mało tego z dnia na dzień zyskuje na smaku ... 😀



Składniki: po moich modyfikacjach (na formę keksową o długości  30 cm):
  • 5 całych jaj
  • 300 g jogurtu naturalnego (ja wykorzystałam jogurt grecki)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki cukru 
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 200g kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • skórka otarta z 1 sparzonej pomarańczy

Wykonanie: 

Wszystkie składniki mieszamy w misce trzepaczką lub przy użyciu miksera.
Ja wykorzystałam mikser. Na początku ubiłam krótko jajka z jogurtem, olejem, cukrem. Następnie dodałam przesianą mąkę, szczyptę soli, sok z cytryny i aromat. Krótko zmiksowałam tylko do połączenia się składników. Na koniec wrzuciłam skórkę pomarańczową i wszystko wymieszałam łyżką. Ciasto wylewamy do formy natłuszczonej i obsypanej mąką foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok. 60-65 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.