środa, 19 sierpnia 2015

DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM I WIŚNIAMI

Drożdżowe mięciutkie ciasto, kwaskowe wiśnie i słodki budyń. 
Trio idealne do popołudniowej herbatki ... :))


Składniki (na około 13 sztuk):
  • 500g  mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 2 jajka +2 żółtka
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 1/2 szkl. cukru
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
 Na kruszonkę:
  • 120 g mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki cukru
  • 60 g miękkiego masła
Ponadto:
wydrążone wiśnie,  1 budyń śmietankowy ugotowany wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie: 
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli oraz roztopione masło (ciepłe, ale nie gorące)  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w każdej drożdżówce. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy łyżeczkę budyniu i owoce. 

 Całość posypujemy  kruszonką. Pieczemy ok 20min w temp. 180st.