wtorek, 18 sierpnia 2015

SCHAB W CEBULI A'LA STEK

Często przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni. 
Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie 😊
 Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego
Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę, że zadowoli każdego "mięsożercę" 😉



Składniki:
  • 6 plastrów schabu
  • 3 średnie cebule
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • słodka papryka
  • olej


Wykonanie: 


Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy kotlety z obu stron. Obsmażone - przekładamy na talerz.  Następnie kroimy w piórka cebulę i podsmażamy ją na złoty kolor na oleju, który został na patelni po smażeniu kotletów. Kiedy cebula zezłoci się przekładamy do niej kotlety, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (lub wody) i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (długość duszenia zależy od jakości naszego schabu). Pod koniec duszenia zdejmujemy pokrywkę pozwalając, aby powstały sos trochę odparował. 
Podajemy z ziemniakami lub kaszą ugotowaną na sypko.