wtorek, 11 sierpnia 2015

BISZKOPTOWE PLACUSZKI Z BANANAMI

Pyszne, małe lekkie placuszki zachwycą zarówno dorosłych jak i nasze pociechy. Można przygotować je z każdym ulubionym owocem: morelami, brzoskwiniami, jabłkiem czy bananami. 
Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, takie lekko ciepłe ...
Po usmażeniu możemy posypać je cukrem pudrem lub podać z powidłami czy konfiturą.



Składniki: (na 10 sztuk średniej wielkości)
  • 150 g przesianej mąki
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 2 banany 
  • łyżka roztopionego masła
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny

Dodatkowo:
  • cukier puder lub dżem  - jako dodatek
  • olej do smażenia


Wykonanie


Białka z 3 jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy szczyptę soli, cukier, żółtka, skórkę z cytryny i ubijamy dalej. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, mleko, roztopione masło i mieszamy całość delikatnie łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej. Kładziemy łyżką ciasto na rozgrzany olej. Na cieście układamy po kilka plasterków banana i smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu, aby placuszki miały możliwość delikatnie urosnąć. Po usmażeniu przekładamy na papierowy ręcznik, w celu odsączenia z nadmiaru oleju.