sobota, 8 sierpnia 2015

DOMOWY CUKIER WANILIOWY

Wielu z Was zastanawiało  się pewnie niejednokrotnie nad różnicą słów: cukier waniliowy, a cukier wanilinowy. 
Różnica w pisowni niewielka, ale w znaczeniu olbrzymia. 
Cukier wanilinowy, który znajdziemy na sklepowych półkach to nic innego jak wanilina czyli sztucznie wytworzona substancja, która jest tańszą alternatywą naturalnej wanilii . Międzynarodowy Instytut Zdrowia wpisał wanilinę na listę związków chemicznych niebezpiecznych dla zdrowia.
Myślę, że jest to wystarczający powód to pokuszenia się o zrobienie domowymi sposobami cukru waniliowego.  
Taki cukier  jest bardzo prosty i szybki do zrobienia. 
Jego aromat jest nieporównywalny do tego "chemicznego" ze sklepu, warto więc pokusić się o zakup lasek wanilii i zrobić sobie taki domowy.



Potrzebujemy:

  • 2 laski wanilii
  • drobny cukier (ok 2 szklanek)


Wykonanie: 




Wanilię przecinamy wzdłuż laski. Tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mieszamy z cukrem. Aby dodatkowo zaromatyzować nasz cukier zostawiamy w nim wydrążone laski wanilii. Trzymamy w zamkniętym pojemniczku (słoiku). Cukier jest gotowy po 2 tygodniach.