piątek, 7 sierpnia 2015

KASZOTTO Z KASZY BULGUR Z WARZYWAMI

Gotowanie z kaszą bulgur to mój debiut. Bardzo udany debiut, bo kasza jest bardzo smaczna i danie wyszło przepyszne. Ale zanim przejdziemy do przepisu, może przysłowiowe "2 słowa" o tym niesamowicie zdrowym gatunku kaszy. Wiedzę zaczerpnęłam  z portalu Poradnik Zdrowia

Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum - najbardziej wartościowej odmiany pszenicy.
Kasza bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych, czyli kaszy kuskus i kaszy manny. 
Przede wszystkim charakteryzuje ją największa zawartość błonnika, którego posiada ponad dwa razy więcej - bo 4,5 g/100 g po ugotowaniu, niż wspomniane kasze (niecałe 2 g w 100 g po ugotowaniu). 
Jest także najmniej kaloryczna.
 Ten turecki przysmak wyróżnia się również zawartością cennego dla serca potasu oraz fosforu - jednego ze składników budulcowych zębów i kości. Jednak najwięcej posiada kojącego nerwy magnezu. 
Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży.


   Kasza bulgur może również wspomóc leczenie anemii,  ponieważ jest bogata 

                                            w żelazo i kwas foliowy - składniki, 
                                            
                                             które zapobiegają niedokrwistości.

        Aby przeczytać dokładnie o wszystkich walorach kaszy odsyłam do w.w                                                   portalu, a ja zapraszam do ... przepisu 😊





Składniki:
  • 2 woreczki kaszy bulgur (po 100g każdy)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 200g pieczarek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • szczypta curry
  • puszka pomidorów w sosie własnym (ew. koncentrat pomidorowy)
  • bulion (jeśli nie mamy - woda)


Wykonanie: 

Kaszę wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. W tym czasie na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę. Po chwili dodajemy do niej pokrojony drobno seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy słodką paprykę i curry. Mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Po tym czasie dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, podlewamy 1/3 szkl. bulionu (wody) i dusimy na małym ogniu 15 minut. Na koniec dodajemy zblendowane pomidory w sosie własnym i  ugotowaną kaszę. Mieszamy, doprawiamy do smaku.