wtorek, 4 sierpnia 2015

KOTLETY MIELONE Z UDEK KURCZAKA

Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście kotletów mielonych z wyfiletowanych udek kurczaka - polecam gorąco! 
Mają rewelacyjny smak. 
Są delikatne, ale bardziej wyraziste niż te, które robiłam kiedyś z piersi kurczaka. 
Podane z buraczkami czy surówką zadowolą najbardziej wybrednych :)



Składniki:

  • mięso bez kości i skóry z 6 udek kurczaka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia


Wykonanie: 




Mięso kroimy na mniejsze kawałki, mielimy wraz z cebulą i czosnkiem. Do masy dodajemy jajka, 2 łyżki bułki tartej i przyprawy. Wszystko dokładnie wyrabiamy mokrymi dłońmi. Formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.