niedziela, 2 sierpnia 2015

POZYTYWNIE ZAKRĘCONE KRUCHE CIASTECZKA

Foremki do ciastek w kształcie uśmiechniętych buziek "chodziły" za mną od dawna. W końcu, kiedy udało mi się je kupić, od razu wypróbowałam wypiek. Uśmiechnięte ciasteczka nie tylko wyglądają fikuśnie, są też pysznie kruche i dosłownie rozpływają się w ustach. 




Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka

Wykonanie: 
Do miski wsypać przesianą mąkę, sól, cukier puder, żółtka i posiekane, zimne masło. Wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folią spożywczą i chłodzić przez 2 godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 2 mm, lekko podsypując mąką. Wycinać foremkami dowolne kształty. Przekładać delikatnie na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 12 minut lub do zezłocenia. Wyjąć, wystudzić na kratce. Przełożyć powidłami, sklejając po 2 ciastka.