sobota, 1 sierpnia 2015

ZAWIJAŃCE Z KARKÓWKI

Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. 
Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej  obróbki. 
Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl. 
U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. 
Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! 😉



Składniki:
  • 6 średniej grubości plastrów karkówki
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek)
  • kilka paseczków boczku wędzonego
  • pieprz
  • sól
  • musztarda grillowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • przyprawa do karkówki
  • czosnek granulowany
  • olej


Wykonanie: 

Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa do karkówki, pieprz. Na każdy plaster układamy pasek boczku, kawałek ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, resztę posiekanej cebuli i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Pod koniec duszenia, odkrywamy patelnię, aby sos odparował i zagęścił się. Ewentualnie doprawiamy solą.