piątek, 17 lipca 2015

CIASTECZKA Z KLEIKU RYŻOWEGO

Kolejny przepis, który robi się ... biegusiem :)) 
Bezglutenowe ciasteczka z kleiku ryżowego są nie tylko bardzo popularne, ale i ... bardzo smaczne. Mięciutkie, o delikatnym maślano-kokosowym smaku z dodatkiem ulubionego dżemu (u mnie powideł) zadowolą nawet tych bardzo wymagających. 
Z podanej porcji wyszły mi 2 duże blachy ciastek.



Składniki:
  • 1 paczka kleiku ryżowego (160 g)
  • 3 jajka
  • 220 g miękkiego masła 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru 
  • 1 cukier wanilinowy (16 g)
  • 4 czubate łyżki wiórków kokosowych
  • 4 czubate łyżki sezamu



Wykonanie: 
W  mikserze ucieramy miękkie masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy jajka, miksując po każdym dodaniu, aż do połączenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki: kleik, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i sezam. Chwilę ucieramy całość. Z| powstałej masy formujemy kulki wielkości  orzecha włoskiego i układamy je  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (trochę urosną). Lekko spłaszczamy i  w każdej kulce robimy wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. W to wgłębienie nakładamy odrobinę powideł. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut.