poniedziałek, 13 lipca 2015

ZAPIEKANE MŁODE ZIEMNIAKI

Pochwała prostoty. 
Przysmak z piekarnika ... 
Super dodatek do obiadu, ale i rewelacyjna przekąska na kolację w gronie znajomych czy na grilla.
Pyszne -  zwłaszcza w towarzystwie zimnej maślanki lub kefiru ... 
Podane z mizerią z dodatkiem rzodkiewki 😎





Składniki:
  • kilka młodych ziemniaków
  • starty żółty ser dobrze topiący się (u mnie mozzarella)
  • prawdziwe masło (82%)
  • sól
  • pieprz
  • świeżo posiekany koperek

Wykonanie:

Wybrać ziemniaki mniej więcej równej wielkości. Wyszorować. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować ok 10 minut. Następnie każdy naciąć wzdłuż, nie przecinając jednak nie do końca i  włożyć w nie wiórek prawdziwego masła oraz  trochę startego sera. Ułożyć na blaszce lekko skropionej olejem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190st. Piec ok 25 minut (w zależności od wielkości ziemniaków).





TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015