sobota, 11 lipca 2015

KALAREPKI FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM W SOSIE POMIDOROWYM

Już od dłuższego czasu "chodziły" za mną faszerowane mięsem mielonym kalarepki. Tym razem wzbogaciłam je o pikantny sos pomidorowy, i z dodatkiem młodych ziemniaków stanowiły pyszny i pożywny obiad ❤




Składniki:
  • 5-6 średnich kalarepek
  • 200 g mielonego mięsa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 50 g ugotowanego ryżu (u mnie ryż ugotowany z odrobiną curry)
  • 1 łyżka śmietany
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • śmietana 18% (do sosu - do smaku)
  • posiekany koperek

Wykonanie:

Kalarepy obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 20 minut. Po wystudzeniu ścinamy czubek i drążymy środek (łyżeczką lub małym nożykiem). Mięso mielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy. 




Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 30 minut.
Po wyjęciu, do sosu (jeśli lubimy łagodniejszą wersję) dodajemy trochę śmietany 18% i całość posypujemy sporą ilością świeżo posiekanego koperku.