środa, 8 lipca 2015

ZIELONO MI CZYLI MAKARON Z BAZYLIOWO-SZPINAKOWYM PESTO

Pesto to pyszny, zielony sos w oryginale składający się z bazylii, orzeszków piniowych, oliwy i przypraw. Oczywiście przygotowując je w domu spokojnie możemy odejść od zwyczajowych składników i stosować zamienniki.
Zamiast orzeszków pinii np. można użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni.
Pesto możemy trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce około tygodnia, i na jego bazie przyrządzać wiele pysznych potraw.
Dziś prosta wersja makaronu z pesto - bezmięsna (ale pyszna) :))
Jeśli chcemy uzyskać treściwsze danie dodajmy podsmażony w kosteczkę boczek lub podsmażone kawałki kurczaka.




Składniki:
200g dowolnego makaronu - u mnie spaghetti


Na pesto:

  • liście szpinaku
  • świeża bazylia
  • kilka orzechów włoskich
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego żółtego sera grana padano lub parmezanu (jeśli nie mamy - pomijamy ten składnik)





Wykonanie:

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Szpinak, bazylię, orzechy, pokrojony czosnek  oraz starty ser blendujemy. Dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Pesto przekładamy do garnka z makaronem, dokładnie mieszamy.