piątek, 3 lipca 2015

BANANOWY JOGURTOWIEC

Kolejne pyszności z bloga Ewy, które wypróbowałam okazały się strzałem w 10-tkę! 👌
Ciasto bez pieczenia, piękne dla oka i smaczne dla podniebienia. 
Cóż chcieć więcej? Niiic ... po prostu musicie wypróbować 😊



Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 23cm)
2 op. herbatników (u mnie 100g każde)


masa bananowa I:
  • 400 gramów  jogurtu bananowego 
  • 2 średnie banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml gorącej wody
środkowa warstwa zielona:
  • 2 galaretki agrestowe
  • 400 ml wody
masa bananowa II:
  • 400 gramów jogurtu bananowego
  • 2 średnie banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 ml gorącej wody
na wierzch:
  • 600 - 700 gramów zielonych winogron
  • 2 galaretki agrestowe
  • 800 ml wody

Wykonanie:

Foremkę wykładamy herbatnikami.
Galaretki cytrynowe rozprowadzamy w 200 ml gorącej wody, schładzamy do temperatury pokojowej. Następnie miksujemy ją z jogurtem, dorzucamy banany pokrojone w kosteczkę i  delikatnie mieszamy.
Masę wkładamy do lodówki, a kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany wylewamy ją na herbatniki i wstawiamy do lodówki, aby zgęstniała.

W międzyczasie przygotowujemy sobie galaretkę na warstwę środkową.
2 galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, schładzamy, kiedy zaczną tężeć wylewamy je na zastygniętą masę jogurtową. Wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Następnie przygotowujemy drugą warstwę jogurtowo - bananową, tak jak w przypadku pierwszej.
Kiedy druga warstwa bananowa jest już stężała, układamy na niej umyte winogrona.
Ostatnie dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w 800 ml wrzątku, schładzamy, kiedy zaczną tężeć, wylewamy je na winogrona.

Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej kilka godzin.