wtorek, 23 czerwca 2015

DROŻDŻOWE CIASTO Z RABARBAREM, ŻURAWINĄ, PŁATKAMI MIGDAŁÓW I MAŚLANĄ KRUSZONKĄ

Klasyczne ciasto drożdżowe, lekko kwaśny rabarbar, słodka żurawina, chrupiące płatki migdałów i pachnąca masłem kruszonka ... 
cóż chcieć więcej? 
Składniki wspaniale się komponują i dają nam ciasto o niebiańskim wprost smaku ... 
W sezonie na rabarbar piekę je często, bo ... niestety sezon nie trwa wiecznie ... :))


Składniki:

  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
  • aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 100g suszonej żurawiny
  • 1kg rabarbaru + 2 łyżki cukru do jego zasypania
  • 100g płatków migdałów
Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 80g prawdziwego masła
Do posypania:
  • cukier wanilinowy 

Wykonanie: 


Rabarbar obrać, pokroić na nieduże kawałki zasypać cukrem i odstawić.
Żurawinę zalać gorącą wodą. Po 10-15 minutach odcisnąć z nadmiaru wody
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić (drewnianą łyżką lub mikserem z hakami).  Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie dodać żurawinę, wymieszać. Następnie wyłożyć je na blachę, na nie wyłożyć odsączony na sicie rabarbar. Posypać wierzch kruszonką wymieszaną z płatkami migdałów, a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.