niedziela, 21 czerwca 2015

LEKKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Bigos z młodej kapusty przygotowuję zazwyczaj kilka razy w sezonie, zmieniając tylko dodane do niego składniki bądź przyprawy. 
Dla mnie jest on ukoronowaniem kapuścianego sezonu, bo już nigdy później kapusta nie smakuje tak, jak o tej porze roku 😍
Przygotowuje się go bardzo szybko, ale jaki efekt! 
Mmmm ... palce lizać! 
Na blogu także: bigos z młodej kapusty wariacja nr 1 oraz bigos z młodej kapusty - wariacja nr 2.




Składniki:

  • 1 młoda kapusta średniej wielkości
  • 2 laski chudej kiełbasy
  • 2 młode marchewki
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • olej do podsmażenia kiełbasy
  • koperek
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę obieramy kroimy na plasterki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą.  Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy i lekko solimy. Gotujemy ok 15 minut, po czym odcedzamy zostawiając odrobinę wody. Na patelni na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w półplasterki wędlinę. Całość chwilę podsmażamy, a następnie przekładamy do kapusty, dodajemy pomidory w sosie własnym, koncentart  i dusimy całość ok 10 min. Na końcu dodajemy przyprawy: sól, pieprz i ewentualnie paprykę słodką lub ostrą. Dokładnie mieszamy. Posypujemy koperkiem.