środa, 17 czerwca 2015

POMIDOROWA POTRAWKA Z KURCZAKA

Prosty przepis na wykorzystanie ulubionej przez wszystkich piersi z kurczaka. 
Soczyste kawałki mięsa, z aromatycznym, gęstym sosem stworzyły pyszną potrawę. 
Spora ilość cebuli fajnie zagęściła sos, a pieczarki, kiszony ogórek i nuta czosnku nadały potrawie ciekawy smak. 
Polecam gorąco!




Składniki:

  • 700g piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 200g pieczarek
  • 2-3 małe ogórki kiszone
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ostra papryka
  • oregano



Wykonanie: 


Piersi kroimy dowolnie, moje pokrojone zostały w dość duże kawałki. Wkładamy je do miseczki i posypujemy solą, pieprzem, papryką, bazylią, posiekanym drobno czosnkiem i  szczyptą oregano. Mieszamy dokładnie, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach. Miseczkę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki mięsa i obsmażamy je z każdej strony. Do podsmażonego kurczaka dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, mieszamy i smażymy całość ok 5 minut, po czym dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Całość ponownie mieszamy, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu ok 15 minut. Pomidory blendujemy. Przelewamy do duszonego mięsa. Dusimy bez przykrycia kolejne 15 minut. Na koniec  dorzucamy pokrojone w plasterki ogórki, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w plasterki kiszone ogórki. 
Podajemy z makaronem, ryżem lub świeżą bagietką.