czwartek, 21 maja 2015

FRANCUSKA STRUCLA BUDYNIOWO-OWOCOWA


Szybki pomysł na słodkie "co nieco" :)) 
Warunkiem jest tylko posiadanie ciasta francuskiego mrożonego lub chłodzonego. Z dodatkiem budyniu i pysznych owoców otrzymamy chrupiący budyniowo-owocowy raj dla podniebienia ... :))



Składniki:

  • Op. ciasta francuskiego (600g)
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • gruby cukier kryształ (do posypania)
  • dowolne owoce: u mnie truskawki i maliny ok 200g
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:


Jeśli korzystamy z ciasta francuskiego mrożonego, rozmrażamy je do temperatury pokojowej wyjmując 1h wcześniej z zamrażarki. Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak mleko o połowę (korzystamy z 250 ml mleka). Studzimy. Owoce wsypujemy do rondelka, zasypujemy cukrem, dodajemy szczyptę cynamonu i dusimy ok 15 minut. Studzimy. Płat ciasta francuskiego rozkładamy na blacie kuchennym  lekko posypanym mąką. Delikatnie je rozwałkowujemy utrzymując kształt prostokąta. Na środek ciasta (1/3) wzdłuż dłuższego boku nakładamy budyń. Na niego owoce. Ciasto składamy od dołu do środka, zakrywając nadzienie. Górną część ciasta nacinamy w paski szerokości 1cm.




 Paski składamy do dołu, dociskając lekko każdy. Struclę smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem typu kryształ gruby. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st i pieczemy ok 25 minut. 
Najlepiej smakuje lekko ciepłe.