niedziela, 17 maja 2015

ZUPA WIŚNIOWA Z FRANCUSKIMI KLUSECZKAMI

Zupy owocowe zawsze kojarzą mi się z latem ... i słońcem 🌞🌞🌞 
Najczęściej gotuję je z owoców mieszanych lub z samych wiśni. 
Oczywiście z takich świeżych - w sezonie -  jest najlepsza 😍 Ale i te domowe, ze słoika sprawdzą się tutaj jak najbardziej.
Delikatna, wręcz aksamitna z dodatkiem domowych francuskich kluseczek w pełni zaspokoiła mój apetyt.




Składniki:

  • około 1 kg wiśni
  • 1 kisiel wiśniowy 
  • cukier do smaku
  • kilka kropli soku z cytryny
  • szczypta cynamonu

Wykonanie: 


Wiśnie drylujemy. Wraz z sokiem przelewamy do garnka, uzupełniamy wodą na tyle, ile chcemy uzyskać zupy. Dodajemy cukier (do smaku), kilka kropli soku z cytryny oraz szczyptę cynamonu, który nada zupie przyjemny aromat. Gotujemy około 15 min, aby wiśnie lekko sie rozgotowały i puściły sok. W miseczce rozrabiamy w małej ilości wody 1 kisiel wiśniowy. Wlewamy na wrzątek.  Zagotowujemy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem lub kluseczkami. Nie zabielam śmietaną, bo bez śmietany lubimy najbardziej.
Taka zupa super smakuje zarówno na ciepło, jak i latem jako chłodnik na zimno.