poniedziałek, 11 maja 2015

SCHAB A'LA GYROS

Byłam ostatnio w posiadaniu sporego kawałka  schabu...  na tradycyjne kotlety schabowe nie mieliśmy ochoty, więc zaczełam "kombinować" co by tu zrobić innego i smacznego na obiad. 
Pomyślałam, że przygotuję schab a'la gyros i będzie fajny obiadek👍
Nie myliłam się wcale!  Schab był mięciutki, aromatyczny w lekkim cebulowym sosiku ... 
Obiadek wyszedł 1 klasa! ❤😉
Mój schabowy gyros podałam z małymi ziemniaczkami "baby" i surówką z młodej kapusty.
Pychotka 😊




Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości
  • 4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa do gyrosa
  • słodka papryka
  • olej (a jeszcze lepiej klarowane masło)


Wykonanie: 


Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut. W tym czasie możemy posiekać cebule oraz czosnek. 
Na mocno rozgrzanym oleju (lub maśle) podsmażamy partiami mięso (partiami, ponieważ u mnie było go dość sporo) do zrumienienia. Podsmażone mięso przekładamy łyżką cedzakową do garnka. Po podsmażeniu ostatniej partii mięsa na tłuszcz po smażonym schabie wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy ją na złoty kolor. Następnie na patelnię z cebulą wlewamy pół szklanki wody, zagotowujemy ją i całą zawartość patelni przelewamy do garnka z mięsem. Mięso dusimy pod przykryciem do czasu, aż będzie miękkie (ok 30-35 minut powinno wystarczyć) na małym ogniu. Po 20 minutach pokrywkę zdejmujemy, w celu odparowania nadmiaru sosu. Na koniec doprawiamy ew. solą lub pieprzem do smaku.