środa, 4 marca 2015

DROŻDŻOWE MUFFINY Z ŻURAWINĄ

Puszyste, delikatne, odpowiednio słodkie :) 
Z dodatkiem pysznej żurawiny i aromatem domowej skórki pomarańczowej. Drożdżowe muffiny. 
Słodkie szaleństwo ... uczta dla podniebienia ... 



Składniki: (na 10 szt.)


  • 250 g mąki pszennej
  • 125 ml mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 12 g świeżych drożdży
  • szczypta soli 
  • 100g suszonej żurawiny
  • 50 g skórki pomarańczowej


Wykonanie: 


Mleko lekko podgrzewamy.  Dodajemy do niego rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mąki. Mieszamy całość  i odstawiamy nasz rozczyn na ok. 10 minut w ciepłe miejsce. Żółtka rozkręcamy mikserem z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sól, roztopione masło oraz rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ok 10 minut. Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i skórkę pomarańczową - mieszamy łyżką. Ciasto jest dość rzadkie, i takie powinno być.  Papilotki napełniamy do połowy wysokości ciastem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 50 minut. Po tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy ok 15 minut.
Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.