poniedziałek, 23 lutego 2015

FRANCUSKIE ROGALIKI Z MALINOWĄ MARMOLADĄ

Ciasto francuskie podobno chociaż raz w życiu każdy powinien zrobić sam. Niestety jego zrobienie jest i czaso i pracochłonne. 
Ja  inicjację z ciastem francuskim ... mam już za sobą (ze skutkiem średnio rewelacyjnym) od wielu lat idę na łatwiznę i kupuję gotowe ciasto mrożone.
Oszczędzam czas i mam gwarancję, że cokolwiek z niego zrobię - będzie smaczne :-)))
Kiedy dysponujemy już  gotowym ciastem, zrobienie  takich rogalików to kwestia 30 minut. Fajnie co? :)




Składniki:

  • op. ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko
  • marmolada (nutella, krem czekoladowy, powidła)
  • 3 łyżki grubego cukru do dekoracji
  • 2 łyżki  mąki do posypania blatu stołu



Wykonanie: 



Używam mrożonego ciasta francuskiego, więc po wyjęciu z zamrażalnika odmrażam je na blacie stołu przez ok. 15 minut. Następnie wycinam niewielkie trójkąty. Na każdy z nich nakładam łyżeczkę marmolady i zwijam w miarę ściśle rozpoczynając od podstawy trójkąta. Blachę wykładam papierem do pieczenia, układam rogaliki, smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem. Piekłam w temp.200st do zrumienienia - około 15 minut.