niedziela, 15 lutego 2015

SURÓWKA Z PORA, MARCHEWKI I JABŁKA

Por to obok cebuli i czosnku jedna z najstarszych jarzyn polskich. 
Ma bardzo dużo zalet odżywczych i leczniczych. Nadaje się do zup, sosów, sałatek i surówek. Jeśli lubicie smak i zapach pora, to surówka, którą przedstawiam na pewno przypadnie Wam do gustu. Jest nie co ostrzejsza niż np. surówki z białej kapusty czy z pekinki, ale połączenie soczystego jabłka i lekkiej śmietany wspaniale niweluję tę ostrość. 
Fajnie komponuje się z mięsem, ale pasuje także i np. do smażonej ryby.
Staram się ją przyrządzać jak najczęściej, szczególnie jesienią i zimą, aby dostarczyć organizmowi więcej witamin. 





Składniki:

  • białe części z 2 porów
  • 2 marchewki
  • 4 rzodkiewki
  • 1 nieduże jabłko
  • sól
  • szczypta cukru
  • śmietana 12%
  • koperek


Wykonanie: 



Por myjemy dokładnie i kroimy w paseczki. Marchew, jabłko i rzodkiewkę ścieramy na oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i szczyptą cukru. Dodajemy śmietanę (ja dodałam 2 łyżki). Jeśli nie liczymy kalorii możemy łyżkę śmietany zamienić na łyżkę majonezu. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.