wtorek, 20 stycznia 2015

PIECZARKOWA Z BRĄZOWYCH PIECZAREK. Z MAKARONEM

Bardzo lubię brązowe pieczarki. Od kiedy poznałam ich smak i aromat zachwycają mnie bardziej niż te tradycyjne białe. Są trochę  twardsze i pachną zdecydowanie intensywniej. Smakiem przypominają grzyby leśne. Dodaję je do wielu mięs, sosów,  podsmażone z cebulką podaję jako dodatek do schabowego albo gotuję z nich pyszną, aromatyczną zupę 😋
                                                                                


Składniki:
  • 500 g pieczarek brązowych
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  •  bulion warzywny
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  •  oliwa z oliwek
  • śmietana 18%
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki

Wykonanie: 


Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy na dużym ogniu mieszając od czasu do czasu. Marchewkę i pietruszkę  obieramy kroimy na plasterki. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, podsmażone pieczarki i gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy 1-2 łyżki zahartowanej śmietany i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem, obficie posypaną natką pietruszki (tym razem u mnie zabrakło 😟)