Proste, pyszne i niskokaloryczne 😍 Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego.
Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny.
Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową.
- szynka drobiowa
- groszek konserwowy
- jajka
- marchewka
- kukurydza konserwowa
- ok. 1l bulionu
- 1 op. żelatyny (u mnie 40g)
Wykonanie:
W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę wg opisu na opakowaniu. Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.W salaterce układamy warstwy warzyw i szynki, zalewając każdą warstwę bulionem z rozrobioną żelatyną, aż do wyczerpania składników. Każda warstwa musi lekko zastygnąć, wtedy nakładamy kolejną porcję warzyw, i ponownie zalewamy bulionem.