sobota, 17 stycznia 2015

SZYNKA Z WARZYWAMI. W GALARECIE

Proste, pyszne i niskokaloryczne 😍 Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego. 
Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny. 
Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową.




Składniki: (ich ilość uzależniona jest od naczynia, w którym przygotowujemy galaretę)
  • szynka drobiowa
  • groszek konserwowy
  • jajka 
  • marchewka
  • kukurydza konserwowa
  • ok. 1l bulionu
  • 1 op. żelatyny (u mnie 40g)
Wykonanie: 



W ciepłym bulionie rozpuszczamy żelatynę wg opisu na opakowaniu. Szynkę, ugotowane jajka, ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Kukurydzę i groszek odcedzamy z zalewy.W salaterce układamy warstwy warzyw i szynki, zalewając każdą warstwę bulionem z rozrobioną żelatyną, aż do wyczerpania składników. Każda warstwa musi lekko zastygnąć, wtedy nakładamy kolejną porcję warzyw, i ponownie zalewamy bulionem.