poniedziałek, 12 stycznia 2015

KOTLETY MIELONE ZE SCHABU BEZ PANIERKI

Dziś zapraszam na tradycyjne mielone w delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość. 
W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku. Do takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę 😊




Składniki:

  • 60 dkg schabu wieprzowego (równie dobrze może być łopatka lub szynka)
  • 50 dkg surowego boczku
  • 3 jajka
  • 2 cebule 
  • 3 łyżki  bułki tartej
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 ząbek czosnku 
  • olej




Wykonanie: 


Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie formujemy zwilżonymi dłońmi kotlety dowolnej wielkości. Smażymy na patelni z obu stron. Następnie wlewamy na patelnię 1/4 szklanki bulionu (lub wody) , wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 15 min. Jeśli mamy małą lub bardzo płaską patelnię, przekładamy całość do garnka, aby było nam wygodniej.