piątek, 21 sierpnia 2015

ROZMARYNOWE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA

Czasami chcę nam się czegoś innego niż ryż, makron czy ziemniaki z wody. Wtedy idealnym rozwiązaniem są ziemniaki z piekarnika. 
Delikatnie zrumienione, posypane ulubionymi ziołami, podane ze szklanką zsiadłego mleka albo mizerią z koperkiem są dla mnie idealnym letnim obiadem ... 


Składniki:
  • średniej wielkości ziemniaki (dobrze sprawdzają się tutaj twardsze gatunki ziemniaków)
  • rozmaryn 
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej (u mnie Kujawski z czosnkiem, bazylią i suszonymi pomidorami)


Wykonanie: 


Ziemniaki obieramy. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wkładamy ziemniaki i gotujemy ok 5 minut. Studzimy. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym układamy pokrojone w plastry ziemniaki, posypujemy ulubionymi ziołami (fajnie sprawdza się tu rozmaryn, tymianek, czosnek, papryka), polewamy olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st  na około 20-30 minut.



Warzywa psiankowate 2015

4 komentarze:

  1. Tak pięknie przyrumienione :) A jaka opcja została zastosowana - góra-dól a moze termoobieg? Nadia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ja wszystko piekę z termoobiegiem, bo nie mogę go wyłączyć. Pozdrawiam Nadiu :)

      Usuń
  2. Najlepsze. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie :) Chętnie skorzystałam.

      Usuń