niedziela, 26 lipca 2015

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z CZEREŚNIAMI

Mięciutkie, lekko wilgotne i moooocno czekoladowe. 
Do tego dojrzałe czereśnie 🍒
Idealny duet. 
Moje kubki smakowe mówią:YEEEES !!! 😋😊




Składniki: (u mnie forma 20x20cm z wysokim brzegiem)

  • 200 g miękkiego masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 całe jajka
  • 100 g czekolady deserowej
  • 6 łyżek mleka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
ok 400 g wydrylowanych czereśni


Wykonanie: 


Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, aby miały temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym studzimy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijać i dodając po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec dodajemy przestudzoną rozpuszczoną czekoladę. Foremkę natłuścić i posypać mąką lub tartą bułką. Wyłożyć połowę masy. Na nią połowę wydrylowanych czereśni. Na czereśnie wykładamy resztę ciasta, a na nie pozostałe czereśnie. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut do suchego patyczka. (ja piekłam 65 ponieważ ciasto moje było bardzo wysokie). Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.





4 komentarze:

  1. A ja dziś właśnie tak bardzo potrzebuję czekolady!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam Karolino, myślę, że ze śliwkami też będzie smaczne :-) Koniecznie daj znać jak wyszło ;-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń