środa, 22 lipca 2015

DROŻDŻOWY KOŁACZ Z SEREM I OWOCAMI

Pyszny kołacz drożdżowy łączy w sobie smak drożdżowego ciasta, serowe nadzienie i owoce. 
Dla mnie takie zestawienie to strzał w 10!
 Ciasto jest nie za słodkie, mięciutkie i dość długo (jak na ciasto drożdżowe) zachowuje świeżość. 
Gorąco polecam miłośnikom drożdżowych wypieków :))




Składniki:

  • 400 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml mleka
  • 100g cukru
  • 100g masła
  • 1 całe jajko+1 żółtko
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny


Na nadzienie serowe:

  • 200g mielonego twarogu
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 białko

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

  • dodatkowo kilka brzoskwini z puszki

Wykonanie:


Rozdrobnione drożdże zalewamy odrobiną ciepłego mleka, dodajemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy - studzimy. Ubijamy 1 całe jajko i 1 żółtko z cukrem, otartą skórką z cytryny, dodajemy przesianą mąkę, roztopione masło i na końcu wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz resztę mleka. Wyrabiamy przy użyciu haków miksera lub zagniatamy ręcznie. Kiedy ciasto stanie się elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1h. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 3 pasy. Na każdy z nich nakładamy wzdłuż masę serową i zwijamy jak roladę.
Okrągłą foremkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Nasze rolady układamy spiralnie dookoła foremki. Na wierzchu układamy pokrojone plasterki brzoskwini. 



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 45 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.







13 komentarzy:

  1. Przepiękny. Jaki rumiany i puszysty. Poddałaś mi fajny pomysł na ciasto, chociaż przy tych temperaturach za oknem nie bardzo chce sie włączać piekarnik. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wierzę ... ciepełko u Was :)) Nam to nie grozi, w UK tylko 18-20st, więc co 2x w tygodniu spokojnie mogę piec ciacho :))

      Usuń
  2. Musi być smaczny a brzoskwinie z puszki można zastąpić świeżymi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne, ciasto będzie jeszcze bardziej aromatyczne. Wykorzystałam te z puszki, bo nie miałam dostępu do świeżych :(

      Usuń
  3. Oj ,definitywnie to moj SMAK!!!!Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mój Ewuś :)) I love wszystko co drożdżowe!

      Usuń
  4. Helenko,jakiej średnicy ma być tortownica?Pozdrawaiam.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewo moja tortownica ma 23cm średnicę. Pozdrawiam również! :))

      Usuń
  5. Piekłam dzisiaj i prawie cały został zjedzony Bardzo smaczny, polecam wszystkim. Ja upiekłam ze śliwkami ze swego ogrodu.Pozdrawiam cieplutko z Podlasia!.Jola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmm ... ze śliweczkami musiał być pyszny! Pozdrawiam Jolu i dziękuję za skorzystanie z przepisu :-)

      Usuń
  6. A ja dalam rozne owoce i było pysznie!!Dziekuje Helenko.Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakowało :)) Pozdrawiam

      Usuń