Dziś przepis na kolejną wersję karkówki 😊
Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie.
W finale otrzymamy mięciutkie, soczyste, bardzo smaczne mięsko w ketchupowo-pieczeniowym sosie.
- 1 kg karkówki
- sól
- pieprz
- majeranek
- 2 cebule
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
- śmietana 12%
Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej pieprz, majeranek, szczyptę soli oraz ketchup i 1/4 szklanki wody. Zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy karkówkę w rękawie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 60 minut. Po tym czasie karkówkę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy gotującego się sosu ciągle mieszając. Na koniec możemy dodać do sosu 1-2 łyżki śmietany wcześniej zahartowanej odrobiną sosu. Sos będzie wtedy delikatniejszy.
Wygląda pysznie, z chęcią przyrządzę takie danie :) A czy zamiast zwykłego oleju można zastosować olej kokosowy bio planet ? :)
OdpowiedzUsuńJak dotąd nie używałam w kuchni oleju kokosowego, więc trudno mi w tej sprawie doradzać. Nie mam pojęcia jak zachowuję się on podczas smażenia. Najlepiej po prostu ... wypróbować :)) pozdrawiam
UsuńWłaśnie zajadamy pyszną karkóweczke z twojego przepisu. Dziękuje za inspiracje.Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńJola
Fajnie, że smakowała :)) Pozdrawiam cieplutko!
UsuńJa także sprawdziłam powyższy przepis - smaczne. Sosu nie zagęszczałam i nie dodawałam tylko śmietany, chciałam trochę mniej kalorycznie :-) i też smaczne; to taka sugestia dla innych :-)
OdpowiedzUsuń