Czy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba?
Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża.
Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...
Polecam wypróbować! :))
- 500g mąki pszennej
- 50g świeżych drożdży
- 0.5l ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl. otrębów (u mnie owsiane)
- 1 czubata łyżka sezamu
- 1 czubata łyżka czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)
- 1 czubata łyżka płatków owsianych
Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 50 minut. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce lub w uchylonym piekarniku.