środa, 3 grudnia 2014

CHLEB 3 ZIARNA

Czy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba? 
Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek chleba trochę przeraża. 
Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziarenek wspaniale podkreśla jego smak ...
Polecam wypróbować! :))





Składniki:  na 1 keksówkę

  • 500g mąki pszennej
  • 50g świeżych drożdży
  • 0.5l ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. otrębów (u mnie owsiane)
  • 1 czubata łyżka sezamu
  • 1 czubata łyżka czarnuszki (można zastąpić siemieniem lnianym)
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych



Wykonanie: 


Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i płatków zostawiamy do posypania chleba). Mieszamy, wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 50 minut. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce lub w uchylonym piekarniku.