poniedziałek, 17 listopada 2014

PEŁNOZIARNISTE PENNE Z SOSEM CYGAŃSKIM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Sos pomidorowy chyba lubią wszyscy :) 
A sos cygański to taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie!


Składniki na sos:
  • 1 kg pomidorów
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • łyżka kwaśnej śmietany


Dodatkowo:
  • pełnoziarnisty makaron
  • pokrojone 3 korniszony



Wykonanie:

Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki i dodajemy do pomidorów razem z  przyprawami. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę kwaśnej śmietany. Mieszamy i próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Ugotowanym sosem polewamy makaron. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi w korniszonami.