niedziela, 16 listopada 2014

CEBULOWE LECZO Z KLOPSIKAMI

Aromatyczne, pikantne, lekko słodko-kwaśne od chrupiących ogórków konserwowych, i z dodatkiem pysznych, małych mięsnych kuleczek. 
Takie jest to leczo. Niezbyt tradycyjne ale my uwielbiamy ... z kromką świeżego pieczywa smakuje idealnie. 
Polecam gorąco zwłaszcza w chłodniejsze dni.




Składniki: (na duży garnek)

  • 6 sporych cebul
  • 400g pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • koncentrat pomidorowy (do smaku)
  • olej

Na klopsiki:

  • 1/2 kg dowolnego mięsa wieprzowego lub drobiowego (ja miałam mięso gulaszowe)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszki manny
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • bułka tarta do panierowania
Mięso mielimy wraz z cebulą. Dodajemy jajko, przyprawy i kaszę manną. Dokładnie wyrabiamy na gładką masę. Wilgotnymi dłońmi formujemy malutkie kuleczki wielkości orzecha. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju z każdej strony.


Przygotowanie lecza:



Na oleju podsmażamy pokrojone w piórka cebule wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Smażymy całość do momentu, kiedy cebula zacznie robić się szklista. Dorzucamy wtedy pokrojone w paski pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy słodką i ostrą paprykę. Całość podlewamy odrobiną wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok 20 minut, Po tym czasie dorzucamy przygotowane wcześniej klopsiki oraz ogórki konserwowe pokrojone w paseczki. Mieszamy, ew. doprawiamy jeszcze do smaku. Podajemy z pieczywem.