środa, 12 listopada 2014

DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

Dla mnie to zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia. 
Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne  ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką?
Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "


Składniki:

  • 1/2 kg maki
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 jaja + 2 żółtka
  • 5 dkg drożdży
  • 12.5 dkg masła (margaryny)
  • 1/2 szkl. mleka
Na kruszonkę:

  • 150g mąki
  • 100g cukru
  • 80g prawdziwego masła
  • 100g płatków migdałowych

Wykonanie kruszonki:

Cukier łączymy z mąką, dodajemy masło (ja zawsze dodaję schłodzone w lodówce, które ścieram na tarce na oczkach) oraz pokruszone płatki migdałów. Wyrabiamy chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".

Do posypania:
  • cukier waniliowy 

Wykonanie:

Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz  i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st.