czwartek, 6 listopada 2014

CYNAMONOWE HARMONIJKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Nobla temu, kto wynalazł gotowe ciasto francuskie :))) 
Czy to mrożone, czy chłodzone jest ono wspaniałą alternatywą dla ciast wymagających dużego nakładu czasu i pracy. Jesteśmy w stanie wyczarować z niego fajną przekąskę dosłownie w 15 minut. Wystarczą jakieś owoce, cukier, powidła czy cynamon i słodkie co nieco do kawy gotowe. 
U mnie dziś wersja najprostsza: z cukrem i cynamonem :)) 
Są pyszne szczególnie takie lekko ciepłe, ale zjemy ze smakiem i na drugi dzień :)
Zapraszam.




Składniki:

  • gotowe ciasto francuskie
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu



Wykonanie:

Płat ciasta lekko rozwałkowujemy. Następnie posypujemy go cukrem wymieszanym z cynamonem. Boki ciasta składamy do środka a wierzch ponownie posypujemy cukrem. W zależności jaki duży płat ciasta posiadamy czynność powtarzamy kilkakrotnie (ja składałam 2 razy). Im więcej razy złożymy ciasto, tym więcej listkowych warstw będą miały nasze ciastka. Za każdym razem lekko wgniatamy cukier wałkiem do ciasta. Następnie przycinamy 2 cm prostokąty, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując dość duże odległości między ciastkami.


 Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 185st na ok 20 minut.